Forbrukslån – sjekk hvor mye du kan låne

Med et forbrukslån så kan man låne ganske så mange hundretusener uten at man behøver å stille med sikkerhet. Derfor mener mange eksperter at disse lånene er alt for tilgjengelige. Men hvor mye kan du egentlig låne? Med det mener vi hvor mye inntekten din tåler at du låner, og hva som er kravene til de norske bankene.

Ingen fasitsvar på hvor mye du kan låne

Det er vanskelig å si akkurat hvor mye du kan låne uten å kjenne til detaljer om inntekten og økonomien din. For selv om du har en god inntekt, så kan du ha et forbruk som er såpass høyt at det ikke er rom for å låne mer. Derfor må du selv sette opp et budsjett for å regne på hvor mye du kan ta opp i lån.

Budsjettet må ta for seg inntektene dine, minus alle faste utgifter. Da kan du enkelt finne ut hvor mye du tåler å låne, ved å beregne månedskostnadene på lånet. Ser du at du sitter igjen med 2000 kroner av lønna når alle faste utgifter er betalt, så er det neppe lurt å ta opp et lån som koster deg 1800 kroner i måneden.

Si nei, selv om banken sier ja

Når banken gjør en vurdering av søknaden din for å finne ut om du er kredittverdig eller ei, så blir ikke forbruket og utgiftene dine tatt i betraktning. Det vil i praksis si at det kun er inntektene dine som vurderes, sammen med øvrig gjeld. Om du da har en inntekt på 600 000 kroner årlig, så er det godt mulig at banken tilbyr deg et stort lån.

Det banken ikke vet er at du har et forbruk som gjør at du har svært lite penger til overs. Kanskje har du kredittkortgjeld som banken heller ikke vet om. Derfor må du selv alltid vurdere om du faktisk har råd til dette lånet, slik at du unngår en personlig konkurs bare på grunn av et forbrukslån for mye.

Så mye kan du teoretisk låne

Inntil nylig var den øvre lånegrensen for norske lån uten sikkerhet på 500 000 kroner, og dette var det kun et fåtall banker som tilbydde. Nå har strekken blitt strukket enda litt lengre, da Bank Norwegian var første bank ut til å tilby forbrukslån på opp mot 600 000 kroner. For å ta opp et slikt lån må du blant annet oppfylle følgende krav:

  • Du må være minst 18 år gammel for å søke om lånet
  • Du må ha en eller annen form for fast inntekt (jobb, pensjon etc.)
  • Du må være norsk statsborger, eller ha bodd i Norge i minst tre år
  • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger eller inkasso

Oppfyller du kravene ovenfor, så er det bare å søke i vei. Å finne ut nøyaktig hvor mye man får i lån kan være en vanskelig prosess hvis man søker på nettet, og da anbefaler vi heller å ringe til bankene slik at de kan gjøre en kjapp vurdering av hvor mye de kan tilby deg i lån.