Finansiering til å utvikle seg selv – en investering for livet

Det første jeg ønsker at du gjør før du leser denne artikkelen er å finne frem blyant og ett hvitt ark. Øverst på arket skriver du: ”Disse nye egenskapene tilegnet jeg med denne uken:”. Og så er du i gang med å liste opp alt det nye du har lært de siste syv dagene. Ble du skuffet?

I en hektisk hverdag er det nemlig ikke mange som tar seg tid til å utvikle seg selv. Men det å lære nye egenskaper og tilegne seg ny kunnskap er helt essensielt for at man skal utvikle seg som menneske.

Unnskyldningene står som regel i kø når man skal forklare hvorfor man velger å ikke lære seg et nytt språk, få en ny hobby eller lese flere selvutviklingsbøker. Den mest brukte unnskyldningen er at man ikke har tid nok til å presse inn nye aktiviteter i hverdagen. Det stemmer overhodet ikke. Når Mark Zuckerberg har klart å lære seg kinesisk på et middels/høyt nivå samtidig som at han har bygget opp verdens største internettsensasjon, så har du også tid til å sette av noen timer i uken på å lære deg en ny ferdighet.

Hvorfor er penger viktig?

I dagens samfunn er det sånn at nesten alt kan kjøpes for penger – også kunnskap. Selvlæring kan være både fint og nyttig, men det er liten tvil om at man lærer best hvis man kan få den kunnskapen fra noen som allerede har vært gjennom læringsprosessen før deg. Dette er ofte opplæring man blir nødt til å betale for.

Hvorvidt man ansetter en språklærer et par dager i uken, investerer i noen kurs på nettet eller betaler for ekspertise på en annen måte er egentlig likegyldig – man blir ofte nødt til å investere penger i tillegg til tid for å best mulig få den kompetansen man trenger for å utvikle seg. Det er selvfølgelig ikke alltid at man har de pengene som trengs for å kjøpe læringsmateriale – men det er heldigvis noe som heter forbrukslån. Det gir deg frihet til å kjøpe nøyaktig hva du vil etter at lånet har blitt innvilget.

Forbrukslån kan være en god investering

Hvis du ikke har penger til å bruke på læringsfremmende tiltak, så kan det være veldig enkelt å slå hele konseptet fra seg og skylde på at man ikke har råd. Enkel løsning. Men du er ikke helt frikjent av den grunn. Det er nemlig noe som heter forbrukslån – et lån som man kan ta opp uten å måtte informere banken om hvor pengene går. Det finnes et titalls norske banker som tilbyr forbrukslån og mange av dem gir deg muligheten til å søke om et relativt beskjedent lån. Selv om bankene i stor grad prøver å reklamere med at forbrukerne kan søke opp mot en halv million kroner, så er det ikke noen regel om at man blir nødt til å søke om mer enn 10,000-15,000 for å få kjøpt inn det du trenger til å starte en ny hobby.

Sett deg ned og sett opp et budsjett før du søker lån. Hvor mye trenger du egentlig for å begynne å lære noe nytt? Er det primært bok-basert kunnskap du skal konsumere for å utvikle deg eller trenger du å hyre en privatlærer på fritiden for å klare målene dine? Det å vite hvor mye penger man har tenkt til å bruke er alfa & omega for å unngå at man låner for mye penger. Husk at den effektive renten på lån uten sikkerhet kan være ganske høy og at det ofte er lurt å kun låne så mye som man trenger.

Så nå som du vet hvordan du skal finansiere det – hva bør du lære deg?

Spekteret er så bredt at det nærmest er umulig å oppsummere det i en artikkel som dette. Det vanligste vil være å lære seg et nytt språk. Ikke bare har det vist seg at det å kunne et tredjespråk (i tillegg til norsk og engelsk) kan være nyttig i arbeidslivet, men man lærer også å bruke hjernen på en helt annen måte når man tilegner seg ny språklig kunnskap. Og med ”nyttig i arbeidslivet” menes det altså at studier viser at det å lære et nytt språk kan ha en direkte innvirkning på at du tjener mer penger i jobben din.

Men du bør ikke la deg utelukkende holde deg til språkopplæring. Vær kreativ og finn noe kunnskap som du kan relatere til noen av dine eksisterende hobbyer. Har du en interesse for sport og trening? Hva med å utvide horisonten sin og melde seg på et halvt års yoga-kurs?

Det koker egentlig ned til at du selv bør sitte ned og se på livet ditt utenfra: hva er det du foreløpig bedriver tiden din med og hva er det du egentlig ønsker å oppnå? Svarene vil nok lede deg i riktig retning.